WAGI BARISTYCZNE
Dlaczego używać wagi do espresso podczas parzenia kawy?
Waga do espresso dostarcza informacji na temat trzech kluczowych czynników, dzięki którym kontrolujesz ekstrakcję swojego espresso: ilość użytej mielonej kawy, ilość wyekstrahowanego espresso oraz czas przepływu. Bez tych zmiennych brakuje ci wglądu potrzebnego do dostosowania młynka do kawy i przygotowania pysznego espresso.
Jako punkt wyjścia, ekstrakcja 36 gramów (podwójne espresso) z 18 gramów ziaren kawy w czasie 25 do 30 sekund to dobra recepta. Dzięki wadze do espresso uzyskujesz informacje, czy zbliżasz się do tego, czy musisz dostosować swoje mielenie.
Dzięki funkcji tary na wadze, możesz zerować wagę, aby dokładnie wiedzieć, ile mielonej kawy wkładasz do sitka. Aby uniknąć bałaganu i marnotrawstwa podczas mielenia, użyj pierścienia dozującego lub kubka dozującego do jednorazowego dozowania.
Dodatkowo, wbudowany timer w wadze pozwala określić dokładny czas przepływu. Jeśli jest zbyt szybki, zmiel kawę drobniej, jeśli jest zbyt wolny, zmiel kawę grubiej. W ten sposób możesz dostosować swoją maszynę i szukać doskonałych proporcji dla swojego smaku.
Jak widzisz, waga do espresso jest bardzo potrzebna, jeśli chcesz przygotować dobre espresso. Ponieważ wszystkie niezbędne funkcje są dostępne na wadze, potrzebujesz tylko jednego narzędzia na swoim blacie kuchennym.
Zalety wagi baristy
W świecie domowych baristów waga do kawy jest czasem nazywana także wagą baristyczną lub wagą do espresso. Jednakże, w rzeczywistości, wszystkie mają te same cechy. Te funkcje odróżniają wagę do kawy od zwykłej wagi kuchennej:
- Timer, który mierzy czas ekstrakcji;
- Funkcja tary, dzięki której łatwo zważysz kawę bez uwzględniania wagi sitka czy filiżanek do espresso;
- Precyzja 0.1 grama, zapewniająca spójność;
- Szybki czas reakcji;
- Mały rozmiar, który łatwo mieści się pod twoją maszyną do espresso.
Wygodę wagi do kawy z timerem
Timer wagi do kawy to ważna funkcja. Dzięki niemu możesz mierzyć czas ekstrakcji podczas parzenia espresso. W ten sposób dokładnie wiesz, ile sekund zajęło ci zaparzenie pożądanej ilości espresso. Rozpoczynasz timer w chwili uruchomienia maszyny, ponieważ również preinfuzja jest liczona.
Dobre wagi baristyczne posiadają automatyczny timer, który startuje, gdy pierwsza kropla espresso trafia do filiżanki. Jeśli chcesz uwzględnić preinfuzję, uruchom timer ręcznie za pomocą przycisku.
Espresso shot glass zamiast wagi do kawy?
Oprócz wagi do kawy oferujemy również espresso shot glass( miarkę) jako narzędzie pomiarowe. To łatwy sposób na zmierzenie swojego espresso, jednocześnie sprawiając, że crema jest widoczna. Oznaczenia na szkle szybko pokazują, ile kawy znajduje się w kieliszku do espresso. Jednakże, to nie zastępuje wagi do kawy. Nadal potrzebujesz timera i precyzyjnych pomiarów, aby dostosować swój młynek do kawy.
Mimo to, z kieliszka do espresso możesz uzyskać cenne informacje. Oprócz schludnego przechwytywania kawy, kieliszek do espresso z podwójnym dzióbkiem jest również doskonały do nalewania latte macchiato.
Zawsze wybieraj cyfrową wagę do kawy
Jeśli decydujesz się na cyfrową wagę do kawy, możesz liczyć na precyzyjne pomiary do dziesiątej części grama. Precyzyjne sensory zapewniają spójne wyniki. Dlatego wszystkie nasze wagi do kawy są cyfrowe.
Co więcej, posiadają one dodatkowe funkcje, takie jak timer i różne rodzaje automatyzacji, które usprawniają proces parzenia. Na przykład, nasza Smart Coffee Scale ma specjalny tryb espresso.
Nasze cyfrowe wagi do kawy posiadają funkcję tary dla czytelnych i precyzyjnych pomiarów. Ponadto używasz timera do mierzenia czasu przepływu. Bez względu na to, czy masz Delonghi, Sage, ECM, Rancilio czy La Marzocco, przejmij kontrolę. Popraw swoje espresso i ciesz się najsmaczniejszą kawą raz za razem.