DYSTRYBUTORY
Dlaczego potrzebujesz narzędzia do rozprowadzania kawy
Dlaczego potrzebujesz narzędzia do rozprowadzania kawy w portafiltrze
Narzędzie do rozprowadzania kawy nie jest absolutnie konieczne, ale stanowi przełom w osiąganiu spójnych rezultatów. Oczywiście, mógłbyś jedynie kilkakrotnie poklepać świeżo zmieloną kawę dłonią, aby dokonać rozprowadzenia, jednak bez narzędzia do rozprowadzania tracisz kontrolę nad równomiernością. A jeśli chodzi o poprawę jakości espresso, to spójność jest kluczowa.
Dystrybutor kawy pomaga równomiernie rozmieścić górną warstwę zmielonej kawy w koszyku filtrującym. Tworzy to doskonałą podstawę do ubijania, prowadząc do równomiernej ekstrakcji i doskonałego smaku.
Narzędzie WDT do perfekcyjnego rozprowadzania
Narzędzie do rozprowadzania kawy z zastosowaniem techniki Weiss Distribution (WDT) używa kilku igieł do rozbijania grudek w zmielonej kawie i równomiernego rozprowadzenia jej po całym koszyku filtrującym. Poprawia to ekstrakcję twojego espresso i zapobiega kanałowym przepływom.
Korzystanie z tego narzędzia przed użyciem dystrybutora sprawia, że twoja kawa jest równomiernie rozprowadzona nie tylko w górnej warstwie, ale przez cały koszyk filtrujący. Zapraszamy do zapoznania się z naszym narzędziem WDT po więcej informacji!
Wygoda w użyciu tampera i dystrybutora kawy
Ponieważ zawsze będziesz ubijać po rozprowadzeniu kawy, istnieje także kombinacja tampera i rozprowadzacza, która upraszcza twój proces pracy. Użyj rozprowadzacza, aby stworzyć doskonale gładką powierzchnię i równomiernie rozprowadzić górną warstwę zmielonej kawy w koszyku filtrującym. Następnie odwróć kombinację tampera i rozprowadzacza, a tamperem wciskaj kawę.
Jedną z zalet tego tampera jest to, że, podobnie jak w przypadku tampera dłoniowego, możesz sam określić pożądaną głębokość i tym samym nacisk. Ponieważ opiera się na brzegu portafiltra, zawsze możesz być pewien, że ubijasz równo. Wynikiem jest lepsza i spójna ekstrakcja. Zatem korzystanie z kombinacji rozprowadzacza kawy i tampera jest bardzo wygodne, aby przygotować najsmaczniejsze espresso, oszczędzając jednocześnie miejsce i czas.
Po rozprowadzeniu kawy, ubijanie jest następnym krokiem. Dlatego dlaczego by nie uprościć swojego procesu pracy za pomocą kombinacji dystrybutora kawy i tampera? Użyj rozprowadzacza, aby stworzyć doskonale równą powierzchnię, a następnie odwróć go i użyj tampera, aby stworzyć idealną, zwarte ciasto kawowe.
Głębokość tego narzędzia, podobnie jak rozprowadzacza, jest regulowana. Oprócz tego opiera się na brzegu portafiltra, co zapewnia równomierne ubijanie. Rezultatem jest poprawiona ekstrakcja i spójnie pyszne espresso.
51mm, 53mm czy 58mm: Które narzędzie do rozprowadzania espresso jest dla Ciebie?
Wybór odpowiedniego rozprowadzacza kawy jest kluczowy dla równomiernego rozprowadzenia kawy. Nasza tabela rozmiarów może cię kierować. Aby cię rozpocząć, oto kilka powszechnie stosowanych rozmiarów i zgodność z ekspresami do kawy:
- Dystrybutor kawy 51mm: Idealny dla ekspresów Delonghi Dedica, La Specialista, maszyn Smeg i innych;
- Dystrybutor kawy 53mm: Pasuje do ekspresów o średnicy 54mm, takich jak Sage Barista Express, Sage Barista Touch, Sage Bambino Plus, Solis Grind & Infuse Pro, Solis Barista Pro i innych;
- Dystrybutor kawy 58mm: Odpowiedni dla maszyn o średnicy 58mm, na przykład Quick Mill;
- Dystrybutor kawy 58,5mm: Doskonały do wszystkich maszyn E61, takich jak ECM, Rancilio, Rocket, VBM, itp.
Zawsze sprawdź naszą tabelę rozmiarów, aby sprawdzić, czy twój konkretny model ekspresu do kawy jest kompatybilny, lub skontaktuj się z nami, jeśli masz wątpliwości.