Potrzebujesz pomocy?
✉️  sklep@ziarnokawy.pl  📞 797988155

Szukaj
Menu
Koszyk

TAMPERY

Filtry
Podkategorie i filtry
Filtry

w kategorii: TAMPERY

Wybrane Filtry

Promocja

TAMPERY

Produkty: 0 (Brak)
Produkty: 0 (Brak)
W tej kategorii nie ma obecnie żadnych produktów

Znaczenie ubijania kawy

Używasz tampera do kawy, aby stworzyć zwarte ciasto kawowe po równomiernym rozprowadzeniu zmielonej kawy w portafiltra. Ale dlaczego ubijanie jest tak istotne?

Po pierwsze, poprzez wywieranie nacisku na kawę, tworzysz sprasowane "ciastko", przez które woda może równomiernie przemieszczać się podczas ekstrakcji. Jeśli tego nie zrobisz, woda szuka ścieżki najmniejszego oporu, tworząc kanały w kawie (znane również jako channeling). Skutkuje to słabym i często kwasowym espresso.

Po drugie, ubijanie jest ważne, ponieważ tworzy przestrzeń między kawą a grupą parzenia twojej maszyny do espresso. Twoja maszyna wykorzystuje tę przestrzeń do zbudowania odpowiedniego ciśnienia z wodą, aby następnie przepchnąć przez kawę przy 9-11 barach.

Klasyczny tamper baristy czy tamper dłoniowy?

Tradycyjne tampery, które wszyscy rozpoznajemy jako typowy tamper baristy, posiadają uchwyt i ciężką podstawę. Projekt jest znany i wygodny w dłoni, a ciężka podstawa pomaga równomiernie i prostolinijnie ubijać. Tampery te dają pełną kontrolę i prawdziwe uczucie baristy. Jednak ubijanie to sztuka; konsekwentnie dobre ubijanie wymaga trochę praktyki.

Tampery płaskie są mniej znane, tutaj możesz określić pożądaną głębokość i tym samym nacisk. Zaletą jest to, że zawsze możesz zagwarantować równomierne ubijanie i konsekwentne użycie tego samego nacisku. Jeśli zależy ci na jednolitości i kontroli, wybierz tamper płaski.

Czy naprawdę potrzebuję tampera do espresso?

Tak, naprawdę potrzebujesz tampera do espresso podczas przygotowywania tego napoju. Ubijanie jest konieczne, ponieważ określa opór, przez który woda przepływa przez zmieloną kawę. Przez równomierne dociskanie kawy tamperem reguluje się lepiej ekstrakcję, a espresso ma bardziej zrównoważony smak. Bez użycia tampera twoja maszyna do espresso nie będzie w stanie zbudować odpowiedniego ciśnienia, a woda przepłynie przez kawę zbyt szybko.

Istnieje wiele narzędzi do wspomagania ubijania, często kupowanych razem z tamperem. Mata pod tamper zawsze jest używana podczas ubijania, aby zapobiec uszkodzeniu blatu i narzędzi. Stacja tampingowa ułatwia jednolite i równomierne ubijanie; umieszczasz w niej portafiltr, aby był stabilny podczas ubijania.

Tamper do kawy dla każdej maszyny

Mamy tampery do kawy dostępne dla wielu maszyn. Sprawdź naszą tabelę rozmiarów na stronie produktu, aby dowiedzieć się, który rozmiar pasuje do twojej maszyny do kawy. Ale dla orientacji mamy tampers w rozmiarach 51mm, 53.3mm, 58mm i 58.5mm.

  • Tampery 51mm są idealne dla wielu maszyn Delonghi, takich jak Delonghi Dedica.
  • Tampery 53.3mm są odpowiednie dla wielu ekspresów Sage, Solis i Breville, takich jak Barista Express. Te maszyny posiadają portafiltr o średnicy 54mm, gdzie 53.3mm pasuje doskonale, nawet lepiej niż 53mm.
  • Tamper 58mm nadaje się do maszyn Quick Mill z trzema skrzydełkami (820, 835, 3000 itp.), ale także Ascaso Steel Duo PID.
  • Tampery 58.5mm idealnie pasują do wszystkich maszyn E61, takich jak ECM, Bezzera, Gaggia, La Marzocco, Rancilio, Rocket i inne.